Întâlnire de lucru între reprezentanții instituției prefectului, autorității publice locale, ai S.C. Apa Nova București S.A., Administrației Naționale Apele Române și Gărzii de Mediu Ilfov.

Întâlnire de lucru între reprezentanții instituției prefectului, autorității publice locale, ai S.C. Apa Nova București S.A., Administrației Naționale Apele Române și Gărzii de Mediu Ilfov.

La inițiativa prefectului județului Ilfov, doamna Simona NECULAE, ieri, 11 mai 2022, în localitatea ilfoveană Dobroești a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții instituției prefectului, autorității publice locale, ai S.C. Apa Nova București S.A., Administrației Naționale Apele Române și Gărzii de Mediu Ilfov.

Având în vedere situațiile dificile produse de inundațiile petrecute în ultimii ani pe raza administrativ-teritorială a comunei Dobroești, scopul întâlnirii a fost discutarea următoarelor chestiuni stringente:1. Refulările repetate ale colectorului B7, ce conduc la inundarea gospodăriilor aflate pe strada Avram Iancu și deversarea necontrolată a apelor în lacul Pantelimon;2.

Imposibilitatea reglării nivelului apei din lac și posibilitatea inundării gospodăriilor din zonă din cauza lipsei instalațiilor de reglaj la cele două ecluze.La solicitarea prefectului Simona NECULAE de a identifica de urgență și de a prezenta soluțiile tehnice concrete pentru remedierea zonelor inundabile din comună, participanții au prezentat istoricul problemei, demersurile întreprinse anterior, motivele imposibilității de remediere a problemei până în prezent și intervențiile pe care intenționează să le opereze instituțiile competente.

Concret, având în vedere faptul că măsura de creare a unor diguri din saci cu nisip pentru protejarea locuințelor din zonă, deși întreprinsă oportun în situațiile de urgență punctuale, s-a dovedit insuficientă, a fost prezentată posibilitatea creării unor ferestre laterale ce pot permite deversarea apei din cele două casete după atingerea unui nivel critic și necesitatea existenței unor separatoare de grăsimi și sisteme pentru decantare mecanică a apelor pluviale deversate.

Totodată, s-a conturat propunerea de tehnologizare a celor două ecluze nefuncționale, pentru a controla nivelul apei și a reduce semnificativ riscul inundațiilor.În cadrul dezbaterilor desfășurate la sediul primăriei și pe teren, doamna prefect Simona NECULAE și domnul primar Valentin-Laurențiu CONDU au propus participanților atât realizarea unui parteneriat cu instituțiile cu atribuții, inclusiv cu Consiliul Județean Ilfov și Primăria Sectorului 2 București, cât și analizarea posibilității încheierii unui parteneriat public-privat între Primăria comunei Dobroești și S.C. Apa Nova S.A., în scopul materializării investițiilor necesare din punct de vedere tehnic pentru remedierea problemelor.Pentru a acoperi cât mai multe posibilități de identificare a fondurilor necesare, inclusiv cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prefectul Simona NECULAE a solicitat reprezentanților Administrației Naționale Apele Române predarea către Instituția Prefectului – Județul Ilfov a documentelor elaborate până în prezent cu privire la soluțiile tehnice propuse. În același timp, reprezentantul S.C. Apa Nova S.A. a asigurat participanții că echipele specializate din cadrul societății vor realiza o verificare a colectorului B7 și, dacă se impune, vor efectuarea curățarea acestuia.Alături de prefectul județului Ilfov Simona NECULAE, la întâlnire au fost prezenți: primarul comunei Dobroești – domnul Valentin-Laurențiu CONDU, viceprimarul comunei – Valentin-Marian ENCULESCU, administratorul public al comunei – domnul Marius SĂBĂU, reprezentanții Gărzii de Mediu Ilfov – doamnele Brândușa ORĂȘANU și Alexandra PEIU, directorul de dezvoltare al S.C. Apa Nova S.A. – domnul Adrian PANAGHIANU, inginerul șef al Administrației Naționale Apele Române – domnul Doruleț DAVID și șeful Serviciului Afaceri Europene, Situații de Urgență și Monitorizarea Serviciilor Publice Deconcentrate de Utilități Publice din cadrul Instituției Prefectului – domnul Cristian-Marius LIXANDRU.Folosindu-se de prilejul acestei întâlniri de lucru, prefectul Simona NECULAE a amintit participanților că până la data de 31 mai 2022 ne aflăm în plină campanie de ecologizare la nivel național și a propus autorității publice locale desfășurarea unei noi acțiuni de ecologizare în localitatea ilfoveană Dobroești, ce va fi organizată, în funcție de condițiile meteo, sâmbătă, 14 mai 2022.

https://if.prefectura.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-24