Noile tertipuri folosite de escroci in spatiul ONLINE si prin intermediul firmelor de curierat

Noile tertipuri folosite de escroci in spatiul ONLINE si prin intermediul firmelor de curierat

Pentru comiterea unor infracţiuni, autorii inventează noi şi noi metode de operare, în unele dintre ele fiind speculată şi naivitatea de care dau dovadă victimele

▶ Metoda: „Coletul“ –

Oamenii primesc acasă un colet pe care nu l-au comandat.

Majoritatea îl acceptă, considerând că este posibil să-l fi comandat un alt membru al familiei, mai ales că este perioada reducerilor

Coletele au o valoare relativ mică, pentru a nu atrage atenția, dar bunurile pe care le conțin sunt de fapt produse ieftine, care sunt departe de valoarea plătită.

Coletele au o valoare relativ mică, pentru a nu atrage atenția, dar bunurile pe care le conțin sunt de fapt produse ieftine, care sunt departe de valoarea plătită.

▶ Metoda de verificare a unui link primit prin SMS pentru verificarea statusului unui colet

Mai nou, mai mulți utilizatori de telefonie mobilă din România au reclamat primirea unor mesaje de tip SMS, de la numere din România sau din străinătate, prin intermediul cărora erau invitați să-și verifice statusul coletului.

Specialiștii în securitate informatică vă recomandă să țineți seama de o serie de sfaturi pentru a evita situațiile neplăcute: nu deschideți link-urile primite din surse necunoscute, deoarece există posibilitatea să vă infectați telefonul cu malware (un virus care fură informații); nu furnizați date personale, financiare sau de autentificare după accesarea unor astfel de link-uri; folosiți o soluție de securitate pentru mobilul dumneavoastră, în vederea prevenirii infectării dispozitivului sau un intrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal; activați opțiunea de verificare a securității pe dispozitivele mobile utilizate.

▶ Metoda „generalul”. O femeie a pierdut peste 22.000 de euro

Persoane de gen feminin sunt contactate prin intermediul retelei facebook de o persoană necunoscută, ce prezinta o „poveste” conform careia este general de război în misiune şi are nevoie urgentă de bani pentru a se întoarce în România.

Cu titlu de exemplu: „O Persoana vătămată din Suceava a acceptat să o ajute pe persoana necunoscută, din milă, de bună voie efectuând mai multe tranzacţii de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Rădăuţi către diverse conturi bancare pe care persoana necunoscută i le-a oferit. „, precizează poliţiştii

În total femeia i-a trimis „generalului” 22.760 de euro, potrivit Poliţiei Suceava.

ATENTIE !!!