Reglementari privind regimul de deținere al câinilor periculoși și agresivi

Reglementari privind regimul de deținere al câinilor periculoși și agresivi

#InfoUtileDobroesti
Putem observa ca avem situatii in care posesorii de caini ce apartin unor rase cu potential de risc * nu respecta prevederile legale cu privire la plimbarile in spatiile publice.
In acest context, dorim sa amintim care sunt obligatiile in cazul in care detineti un caine dint-o rasa ce se incadreaza din categoria a I-a sau a II-a ( Câini periculoşi şi câini agresivi. )

Reglementari privind regimul de deținere al câinilor periculoși și agresivi
– Accesului câinilor aparținând raselor enumerate în localuri publice, mijloace de transport în comun, locuri publice, în părţile comune ale imobilelor, este permis numai cu botniţă și dacă aceştia sunt ţinuţi in lesă.

* Câini periculoşi şi câini agresivi.
categoria I. Câinii de luptă şi de atac asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.

Categoria II. Câinii din rasele Staffordshire, Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiller, Tosa, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
– Condiţii necesare deţinerii câinilor periculoși de proprietari sau deţinători temporari şi anume:
să aibă vârsta minimă de 18 ani;
să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra unei persoane.
– De asemenea, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art.1 şi art.2 alin.1, (câini periculoși și agresivi) sunt obligaț nm fei să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română şi să inscripţioneze in mod vizibil la intrarea în apartament sau imobil avertismentul “Câine periculos” respectiv “Câine agresiv” printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15×25 cm.
– Nerespectarea acestor obligaţii poate atrage aplicarea unei sancţiuni contravenţionale cu amendă de la 500-1500 de lei.
Totodată, proprietarul sau deţinătorul câinilor periculoși (categoria I și II) trebuie să facă dovada efectuării vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare , în caz contrar fapta constituie contravenție și poate fi sanționată cu amendă de la 500 le 1500 de lei.